Doeleplein 1
3111 PA Schiedam

€ 1.495.000,- k.k.
Bouwjaar:
Woonoppervlak:
Perceeloppervlak:
Kamers:
Slaapkamers:
1743
943 m2
1.048 m2
9
6
Plan een bezichtiging in

De geschiedenis van jeneverstad Schiedam wordt bewaakt door de Sint Joris Doele. In 1743 gebouwd als bastion voor de plaatselijke schutterij ademt dit Rijksmonument nog altijd de sfeer van een onneembare veste. Het is een icoon, een beschermheer. Een poortwachter van oud Schiedam. Wie hier verblijft wordt permanent omhelsd door een roemrucht verleden.

Lopend over de kinderkopjes van het parkeerterrein word je bespied door de Schiedamse jeneverproductie van weleer: pakhuizen, stokerijen, de beroemde moutmolen De Kameel, allen liggend aan oude grachten. Het is muisstil. Vanuit de verte alleen zo nu en dan het gebeier van de klokken van de Sint-Liduina basiliek. Hierdoor omringd waan je je er al, maar zodra je je omdraait en indringend wordt aangegaapt door de enorme voorgevel van de Sint Joris Doele, dan bén je in de achttiende eeuw.

Het ontwerp van stadsarchitect Arij van Bol’es in Louis XIV-stijl is sober en zwaar zoals het past bij een gilde met als missie het bewaken van tucht en orde. De feilloze symmetrie en barokke versierselen rondom de hoofdingang maken het tegelijkertijd bombastisch genoeg om de naam van Sint-Joris eer aan te doen. Een pand gewijd aan een heilige met als beruchtste wapenfeit het liquideren van een draak kan immers niet gespeend blijven van enige praal. Dat uit zich niet in pompeusheid, maar in massa en hoogte. In alles straalt dit monument uit onverwoestbaar te zijn.

Dezelfde indruk wanneer je eenmaal binnen bent. Stenen plavuizen in de hoge gang naar het achterhuis, dikke muren, houten vloeren. Een granieten gedenkplaat gewijd aan een overleden telg van een voorname jeneverfamilie verankerd in de grond. Een gouden jachtsalon rechts, een rode ontvangstkamer links – Brits in stijl en warmte. Bovenaan het robuuste trappenhuis de sporen van een oude herberg.

Hier glijden de tonen van stampende marsen, kletterend wapentuig en copieuze drinkgelagen van de Schiedamse ordetroepen langs vloeren en muren omhoog om vervolgens als een echo tussen de zware gewelven en balken te weerkaatsen. Je ziet de ontelbare, in de loop der eeuwen gelopen voetstappen gepolijst in de vloertegels. En in alle vertrekken duelleren licht en duisternis om voorrang, als in het clair-obscur van oude meesters. De rijke geschiedenis van het pand prikkelt hier alle zintuigen.

Gevuld met kunsten, versieringen en verzameld schoon uit alle delen van de wereld, is dit Rijksmonument inmiddels verworden tot een verrukkelijk eclectisch geheel. Dat maakt de Sint Joris Doele een plek voor vrijdenkers, dagdromers. Voor creatievelingen die hun inspiratie vinden in de klank van voorbije tijden en in de geur van hout en steen. Die mee dwalen met de subtiele wisselingen van het daglicht terwijl dagen en seizoenen geduldig voorbij glijden. Die zich nergens beter voelen dan in de machtige boezem van de geschiedenis. Zij zijn hier veilig, rijk en bovenal vrij.

Indeling

Begane grond
Entree, hal, meterkast, stalen pui naar brede corridor met hardstenen vloer met gedenksteen en een gemarmerde lambrisering, voorkamer met lambrisering en schouw, voorkamer met schouw en twee inbouwkasten, L-vormige multifunctionele ruimte met open keuken, hoge plafonds, authentiek schouw en meerdere toegangen tot de tuin, glas-in-lood deuren naar bijkeuken met spoelbak en toegang tot de tuin, pantry met apparatuur, toiletgroep met drie toiletten en twee urinoirs, garderobe, trappenhuis.

Eerste verdieping
Corridor met raampartij, voorkamer/woonkeuken met authentieke schouw, inbouwkasten, balkon en een keukenopstelling met apparatuur, voorkamer met authentieke schouw en lambrisering, slaapkamer met inbouwkasten, badkamer met bad, douche en marmeren duo wastafelmeubel, toilet met fontein, wasruimte, werkruimte/studio, bibliotheek, hoofdslaapkamer met inbouwkasten, badkamer met bad/douche, wandcloset en wastafel.

Zolderverdieping
Een zeer ruime multifunctionele zolder, onderverdeeld in diverse ruimten waaronder een slaapkamer aan de voorzijde en een cv-ruimte.

Bijzonderheden
– Bouwjaar 1743
– Rijksmonument
– 943 m² gebruiksoppervlak
– 4000 m³ inhoud
– 1048 m² perceel (erfpacht)
– Gemengde bestemming (kantoor/wonen)
– Royale tuin met meerdere bergingen
– Horeca vergunning is mogelijk
– Uitermate geschikt voor gebruik als kantoor, horeca en of andere doeleinden in combinatie met wonen
– Het omliggende Dirkzwager terrein zal worden ontwikkeld tot woongebied (dirkzwagerschiedam.nl)
– Verwarming en warm water d.m.v. twee HR cv-ketels
– Aangebouwde garage voor 1 auto en oprit voor meerdere auto’s
– Alarmsysteem
– Oplevering in overleg

Wij zijn de makelaar van de verkoper. Wij adviseren u uw eigen makelaar mee te nemen voor uw belangenbehartiging bij de aankoop van uw toekomstig huis!

Aan deze aanbieding kunnen geen rechten worden ontleend.

Deel via email

Geïnteresseerd?

Plan een bezichtiging in

Vergelijkbare huizen in de buurt

Curated. Maak per wijk kennis met een overzicht van fijne adressen voor optimale vrijetijdsbesteding voor levensgenieters.

Curated per wijk

Wij staan voor een snel verkoop, aankoop- en verhuurresultaat

Lees meer over ons

Neem contact op

010 422 3000

Wij staan voor een snel verkoop-, aankoop-, en verhuurresultaat

Lees meer over ons

Neem contact op

010 422 3000

010 422 3000 Terug naar boven
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!