THE CALAND - 48 luxueuze appartementen en studio’s in het Scheepvaartkwartier.
Sluit
journal - 1 maart 2020

Levensgenieters

Ede, bibe, lude. Deze strijdleus van oeroude levensgenieters is ergens in ons brein een stille metgezel wanneer we ons met volle teugen laven aan de lekkernijen des levens. Eet, drink en speel. Duizenden jaren geleden streefden de epicuristen al naar het hoogste genot, hédonè. Hun motto leidde niet zelden tot grootscheepse bacchanalen en andere onoirbare praktijken – en dat is heden ten dage nou ook weer niet de bedoeling, maar toch: zij verhieven de levensvreugd tot een filosofisch streven en het valt niet te ontkennen dat elementen van toen mettertijd zijn doorgesijpeld in onze moderne behoeften.

De barista prevelt een afgeleid ‘goeiemorgen’ en begint tegelijkertijd aan zijn kunststuk van zuivel waarmee hij de intensief gebrande bonengeur van je ristretto aftopt. En dan moet de dag nog beginnen.

Stiekem zijn we allemaal latente hedonisten. Er schuilen Bourgondiërs in ons. En daar is niks mis mee. We vieren het leven en plukken de dag. We gunnen ons allerlei vormen van genot als genoegdoening voor lange werkdagen en andere, alledaagse sores. De mogelijkheden daartoe zijn ampel en vaak dichterbij dan je denkt. Kijk om je heen in je eigen straat, wijk of buurt en zie dat de deur naar Lebensfreude wagenwijd openstaat.

Kijk om je heen in je eigen straat, wijk of buurt en zie dat de deur naar Lebensfreude wagenwijd openstaat.

Terwijl je met je vers gecoiffeerde coupe en blitse zonnebril de voordeur uitloopt op weg naar het koffiepareltje om de hoek – vogels en zonnestralen en groen, veel groen – begeleiden de zoetgevooisde tonen van een Franse chansonnier iedere heuglijke stap. Volmaakt tevreden vlij je je neer op de leren fauteuil in de hoek. De barista prevelt een afgeleid ‘goeiemorgen’ en begint tegelijkertijd aan zijn kunststuk van zuivel waarmee hij de intensief gebrande bonengeur van je ristretto aftopt. En dan moet de dag nog beginnen; straks staat een bezoek aan een schijnbaar magnifieke foto-expo op het program.

Pareltjes alom. Alle moois is voorhanden en vergt niets meer en niets minder dan een ritmisch loopje. Het enige dat je moet weten, is waarheen.

Joie de vivre noemen we dat – en het is ruim voorradig. Rotterdam verandert in een steeds grotere mer à boire, zullen we maar zeggen. Of je je nu ergens in stijlvol corduroy wil laten hijsen of wil kunnen flaneren op nieuwe, unieke patas. Of je moeders wil verrassen met een blommetje of papa met een fles gebatikte moonshine, het kan. Of je nu copieus wil dineren bij de lokale Fransoos, je in vervoering laten brengen op rood theater-pluche, knabbelen aan de noten van een jazzcombo of nippen aan exotische brouwsels in een cocktailbar, je zegt het maar. Zelfs een bruine kroeg om het einde van de dag met je beste kameraad in totale, larmoyante dronkenschap door te brengen? Op een steenworp afstand.

Iemand die, zoals een curator de kunststukken van het museum met creatieve precisie rangschikt, alvast een selectie maakt van de huzarenstukjes, de geneugten van de buurt die het toch al zo zoete vooruitzicht van je nieuwe leven extra sjeu zullen geven? Die iemand bestaat. Dat is Baljon.

Pareltjes alom. Alle moois is voorhanden en vergt niets meer en niets minder dan een ritmisch loopje. Het enige dat je moet weten, is waarhéén. Als je gaat verhuizen of nieuw bent in een wijk, of als je je oog hebt laten vallen op een zeker huis in een zekere straat, zou het dan niet fijn zijn als iemand je een beetje wegwijs maakt? Iemand die, zoals een curator de kunststukken van het museum met creatieve precisie rangschikt, een selectie maakt van de huzarenstukjes, de geneugten van de buurt die het toch al zo zoete vooruitzicht van je nieuwe leven extra sjeu zullen geven?

Die iemand bestaat. Dat is Curated door Baljon.

Bekijk alle Curated wijken
Lees meer journals

Gerelateerd aanbod

Bekijk ons volledige aanbod
010 422 3000 Terug naar boven